Det er nå gått noen dager siden jeg kom hjem fra tre spennende samlingsdager på Norsk 2. Det var mye nyttig å lære, ikke minst begynner jeg å se konturene av Bloggens muligheter.
Man kan jo blogge om alt, og så alle gode tips og idèer til nettsteder man får, og ellers ting man kan gjøre i forhold til IKT.
Mitt forhold til bruk av data i undervisningen har stort sett vært datatimer på skolens datarom èn gang i uka hvor vi har arbeidet med kravene i K06(1.-4.trinn). Det er likevel mye man kan gjøre selv om man arbeider med formelle krav, det er igrunnen bare fantasien som setter en stopper.(Har skjønt dette enda mer etter siste samling).
Vi har brukt nettadressene i matematikkverket Multi ganske mye.I disse timene har jeg virkelig sett mulighetene til differensiert undervisning. De raskeste og flinkeste elevene har bedt om å få arbeide med oppgaver på høyere trinn, og det har vært inspirerende å se hvor engasjerte elevene blir når de får arbeide på andre måter. Også svakere elever blir inspirert på en helt annen måte.
Hittil har jeg latt elevene skrive referat fra "lesekvartbøkene" for hånd, men tenker nå at dette vil jeg heretter la dem gjøre på PC-en. Det vil gi dem en mulighet til å illustrere med bilder fra boka, noe som vil gjøre arbeidet ekstra motiverende.
Å samle alle referatene i et klassebibliotek vil kanskje bidra til nyskjerrighet på hverandres valg av bøker, noe som igjen fører til økt leselyst.
Et lite hjertesukk til slutt.
Vil ikke være negativ, men faktum er at man i de fleste klasserom bare har to til tre PC-er som skal fordeles på en hel klasse.
Utfordringene blir da å få til en effektiv og funksjonell bruk av PC-en i den daglige undervisningen med stor klasse, to til tre PC-er, og bare er èn lærer.
Er det noen som har noen gode tips?
mandag 18. oktober 2010
søndag 10. oktober 2010
Lærer bedre med blyant enn tastatur
Ja så var det bare èn dag igjen til neste samling, og dette er min første blogg. Det tok sin tid å komme i studentmodus igjen. Har vært ganske stresset på å finne noe nyttig å blogge om, men det tar tid å sitte og surfe på nettet, og samtidig finne noe som ingen av de andre har blogget om. I torsdagens VG kom jeg imidlertid over en artikkel som jeg syntes var interessant og aktuell i forhold til bruk av IKT i begynneropplæringa.
Overskrifta het: Lærer bedre med blyant enn tastatur.
Førsteamanuensis ved Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger, Anne Mangen har sammen med nevrofysiolog Jean-Luc Velay fra Universitetet i Marseille skrevet en artikkel som er publisert i den vitenskapelige antologien Advances in Haptics.
Dette er noe av det som stod i artikkelen: Evnen til å forme bokstaver ved å tegne de strekene og buene de består av uten å ha de ferdig på et tastatur, kan vise seg å være viktig for læreprosessen. Forskningsgruppa til Velay utførte et eksperiment som viser at det er andre områder i hjernen som aktiviseres når vi ser bokstaver vi har lært å skrive for hånd, enn når vi ser bokstaver vi har lært å skrive på tastatur. Bevegelsen man utfører når man skriver for hånd, etterlater et motorisk minne i et område i hjernen som er knyttet til sansemotorikk. Dette er ifølge Mangen til hjelp når vi skal gjenkjenne bokstavene visuelt, altså når vi leser. Det tyder på en sammenheng mellom lesing og skriving, og det tyder på at sansemotorikken kan være en støtte i lesingen, ifølge Univers. Hun mener det kan være en viktig lærdom i en generell debatt om digitale læremidler og i en diskusjon om hvorvidt vi trenger å skrive ting for hånd mer i framtiden.
Abonner på:
Innlegg (Atom)